17 t/m 20 augustus 
Berg aan de Maas

Geschiedenis

Het eerste Oogstdankfeest in Berg aan de Maas is in 1946 georganiseerd door Leo Horrichs nadat hij de oogstfeesten in het noord limburgse Sevenum had bezocht.

De eerste optocht, vermoedelijk gehouden in 1947, bestond uit vier wagens en alleen mensen uit het eigen dorp kwamen kijken. In de loop van de tijd is het godsdienstige karakter langzaam afgezwakt en hebben de optocht en het feest een andere uitvoering en beleving gekregen. Spel en beweging geven de stoet een dynamisch karakter en zorgen voor een aantrekkelijk kijkspel. Een lokaal evenement is uitgegroeid tot een cultuurspektakel met optredens van groepen uit Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, de Nederlandse Antillen en Afrika. Het is niet voor niets dat de naam Oogststoet is gewijzigd in Culturele Stoet.

Begin mei wordt ieder jaar de culturele stoet en de ontwerpen van de praalwagens via een powerpoint presentatie aan de Bergse gemeenschap getoond. Op deze avond kiezen de buurten hun praalwagen. Dan breekt ook de tijd aan dat de wagenbouwers gaan lassen, timmeren en versieren van hun praalwagens. De dames van de commissie culturele stoet bekijken wat nodig is op het gebied van kleding, grime en bodypaint. Kleding wordt gehuurd of zelf ontworpen en gemaakt.

De Oogstdankfeesten genieten binnen en buiten de regio inmiddels grote bekendheid en hebben veel waardering opgebouwd. Bezoekers komen uit de Westelijke Mijnstreek, maar ook van heinde en verre om het traditionele feest bij te wonen. Door de samenwerking met de VVV’s komen er steeds meer bezoekers uit de Belgische en Duitse grensstreek.